Istoria masajului cu ventuze

Masajul cu ventuze este in momentul de fata una din cele mai apreciate terapii disponibile in saloanele spa sau oferite de terapeuti. Desi popular in Occident de doar cateva sute de ani, istoria masajului cu ventuze este una impresionanta si de lunga durata, fiind atestata inca din antichitate. Se spune ca terapia cu ventuze provine din Egiptul Antic, loc de unde a pornit mai apoi in toata lumea, de la Asia la Europa. In Egipt s-au gasit chiar ventuze confectionate din bronz care dateaza din 300 i.e.n si care atesta existenta acestei practici inca din acele vremuri. Popularitatea acestei terapii a inceput sa creasca abia in Evul Mediu insa, mai ales in zona europeana, devenind o metoda uzuala de vindecare a anumitor patologii si de relaxare.

In spatiul romanesc, terapia cu ventuze este cunoscuta de cateva sute de ani, fiind o tehnica des utilizata in medicina traditionala romaneasca. Ventuzele erau la inceput confectionate din oase de animale, iar apoi din diferite materiale cum ar fi alama sau ceramica. In spatiul romanesc, ventuzele au fost foarte mult timp folosite ca unelte tamaduitoare cu efect aproape imediat.

Din pacate insa, in perioada de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, in perioada in care in Occident se dezvolta medicina stiintifica, mesajul cu ventuze este aproape uitat. Dupa inca cateva zeci de ani, mai exact dupa anul 2000, mesajul cu ventuze este regasit si reinventat, ventuzele incepand sa fie confectionate din silicon. In ultimii 10-15 ani terapia cu ventuze de silicon a cunoscut un avant urias si a devenit una din cele mai populare metode de vindecare a anumitor patologii, de relaxare si de energizare.

Masajul cu ventuze nu are un traseu istoric liniar, deoarece nu apare doar intr-un singur spatiu, dezvoltandu-se de acolo. Din contra, masajul cu ventuze apare in diferite parti ale lumii, fara nicio legatura una cu alta, dezvoltandu-se diferit de la epoca la epoca. Este adevarat ca terapia cu ventuze este o importanta parte a medicinei chineze, insa acest tip de masaj a aparut independent si in Egipt, si in spatiul european si in America de Nord, inca inainte ca aceasta sa fie descoperita.

Terapia cu ventuze a fost inca de la inceputurile ei extraordinar de apreciata pentru beneficiile pe care le are asupra organismului uman si pentru rapiditatea cu care vindeca anumite patologii. Aceasta terapie ramane in continuare populara in randul terapeutilor, care o recomanda ca fiind un tratament excelent atat pentru corpul fizic, cat si pentru corpul energetic al pacientului, ceea ce se refera la alungarea energiilor negative si promovarea celor pozitive.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License